Spierarmoede ( sarcopenie )

Wat is spierarmoede?

Ieder mens krijgt te maken met afname van spiermassa en spierkracht. Dit proces hoort bij het ouder worden. Deze afname begint vanaf uw 30elevensjaar en neemt versneld toe na uw 70elevensjaar. Gemiddeld is er bij iemand van 70 jaar een verlies opgetreden van maar liefst 40% spiermassa . Dit percentage kan echter behoorlijk variëren. Wanneer dit verlies in spiermassa leidt tot problemen in het dagelijks leven spreekt men van spierarmoede.

Wat zijn de gevolgen?

Mensen met spierarmoede hebben meer gezondheidsrisico’s. Het kan leiden tot onder andere vallen, ziekenhuisopname, lichamelijke achteruitgang en zelfs het afhankelijk worden van anderen of hulpmiddelen. Deze risico’s zijn gemiddeld driemaal zo hoog als bij mensen zonder spierarmoede.

Direct contact

Hoe weet ik of ik spierarmoede heb?

U kunt op een eenvoudige wijze te weten komen of u lijdt aan spierarmoede. Kom langs op het Spierarmoede Inloopspreekuur in Catharinahof. Tijdens dit spreekuur wordt door middel van korte en simpele tests vastgesteld of er bij u sprake is van spierarmoede. Dit testmoment is voor iedereen beschikbaar, is gratis en vrijblijvend.

Ik heb spierarmoede, wat nu?

Wanneer spierarmoede op tijd wordt vastgesteld is er veel winst te behalen. Ook op hogere leeftijd is spierkracht erg goed te beïnvloeden. De spierkracht kan weer toenemen tot maar liefst 170% van wat het was. Wanneer de spierarmoede in een beginstadium is, kunt u thuis oefeningen doen om de spierkracht te vergroten. Wanneer de spierarmoede al verder is gevorderd, is het raadzaam om een periode onder begeleiding te trainen. Daarnaast is er winst te behalen met betrekking tot voeding. Voeding met voldoende calorieën en extra eiwitten vormt de basis voor de heropbouw van uw spieren.

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht

fysio, fysio Boxmeer, fysiotherapie, fysiotherapie Boxmeer, rugexpertise, bekkenexpertise Boxmeer, bekkenklachten, bekkenklachten Boxmeer, bekkenpijn, bekkenpijn Boxmeer, blessure, blessure Boxmeer
Rug & bekken Boxmeer

Weijerstaete 16, 5831 ZZ Boxmeer

  • Neem contact op: