Lage rugklachten

Dat de bekkenbodem een rol heeft bij functies zoals plassen, ontlasten en seksualiteit lijkt logisch. Maar wat is nu precies de rol van de bekkenbodem bij de lage rug en/of bekkenklachten?

In je buik en romp zitten diepe spieren (diepe dwarse buikspier, de transversus abdominis en de diepe rugspieren, de multifidi). Uit onderzoeken weten we inmiddels dat juist bij mensen met steeds terugkerende lage rugklachten deze spieren niet goed samenwerken, verzwakt zijn, en zich niet automatisch herstellen. Zonder dat je het weet horen deze spieren met elkaar een voorspanning te geven waardoor de romp gestabiliseerd is alvorens de spieren van de romp, armen en benen een beweging inzetten. Kracht is hierbij niet zo zeer van belang. Maar timing en dosering des te meer.

De dwarse buikspier is een belangrijke spier tijdens deze voorstabilisatie. Hij verbindt het linker en rechter deel van ons lichaam en heeft een gekoppelde werking met de diepe rugspieren. Deze spieren vormen samen met de bekkenbodem een soort beschermende cylinder waardoor de wervelkolom en de bekkenkring worden beschermd.

Direct contact

Belangrijk is dat ieder deel binnen deze cylinder een gedeelte van de stabilisatie voor zijn rekening neemt. Mocht bijvoorbeeld de bekkenbodem overactief zijn, dan worden de diepe rugspieren vanzelf minder actief. De bekkenbodem en de rugspieren hebben namelijk een tegenovergestelde, en elkaar sterk beïnvloedende functie.

Bij een dysbalans in de stabiliseringscilinder werkt trainen op fitnessapparatuur vaak averechts. Het is cruciaal dat er eerst balans ontstaat tussen de diepe rugspieren, de dwarse buikspieren en de bekkenbodem. Wanneer deze balans weer op peil is, is het prima om een fitnessprogramma of ander sportprogramma te volgen.

Bij steeds terugkerende lage rugklachten is het dus van belang om te kijken hoe de spieren van de romp functioneren. Vervolgens moet er gekeken worden wat de rol van de bekkenbodem in het geheel is en kan het soms van belang zijn om de beweeglijkheid en functie van de wervelkolom in kaart te brengen. Een goede samenwerking tussen manueel en bekkenfysiotherapeut is in deze dus erg belangrijk!

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht

fysio, fysio Boxmeer, fysiotherapie, fysiotherapie Boxmeer, rugexpertise, bekkenexpertise Boxmeer, bekkenklachten, bekkenklachten Boxmeer, bekkenpijn, bekkenpijn Boxmeer, blessure, blessure Boxmeer
Rug & bekken Boxmeer

Weijerstaete 16, 5831 ZZ Boxmeer

fysio, fysio Boxmeer, fysiotherapie, fysiotherapie Boxmeer, rugexpertise, bekkenexpertise Boxmeer, bekkenklachten, bekkenklachten Boxmeer, bekkenpijn, bekkenpijn Boxmeer, blessure, blessure Boxmeer
Gezondheidscentrum de Stoof

Stoofweg 3, 5361 HZ Grave

  • Neem contact op: